Aktivera hunden inomhus

Det är viktigt att aktivera våra hundar inomhus. Det gör dom glada, välmående och harmoniska. Man måste dock ta det varsamt. Vi får inte trötta ut hunden. Hundar kan faktiskt bli mer trötta än vad vi förstår. Hundar kan också bli överaktiverade och stressade lätt. Vi ska ge dig här några bra tips på hur man aktiverar sin hund på ett lagom sätt. Gemensamt går det ut på att hunden ska göra någonting och då får den sin belöning.

Flaskan

Man kan ta en PET flaska till exempel. Lägg en godis, eller en god foderbit i flaskan. Och ställ flaskan sen på golvet. Hunden ska då lista ut hur han ska få ut maten ur flaskan. Efter ett tag så lär sig hunden detta, då får man öka svårighetsgraden. Till exempel genom att skruva på korken på flaskan. Se bara till så att hunden inte tuggar sönder flaskan och får isig plastbitar. Andra variationer är att använda en liten yoghurt flaska. Kan bli lite svårare.

Kastrullen

Detta är roligt. Ta en kastrull och sätt en godis under den och lägga sedan kastrullen ovanpå, uppochnedvänd. Detta får hunden funderare på ett bra tag. Nästa steg kan vara att sätta på ett lock på kastrullem, helst ett lock som måste lyftas rakt uppåt. Då blir det mycket svårare.

Sökningar

Detta är hundens favorit, att söka och få en belöning då den finner. Först så ska du lära hunden ordet “sök”. Släng ut godis på golvet och håll fast hunden, sen då du säger “sök”, så får hunden springa iväg och äta upp allt. Nästa steg är att gömma godis i ett rum, och led sen in hunden i rummet och säg “sök”. Inomhus är detta väldigt enkelt för en hund, hunden har ett otroligt avancerat luktsinne jämfört med människan, och att hitta en choklad bakom en kudde är verkligen lekstuga för hunden. Svårare blir det om du gör samma sak ute i terrängen. Då får hunden verkligen använda sin nos och all sin skicklighet för att hitta godiset.

 

Städa

Här ska vi lära hunden städa. Vilket inte är så dumt. Lär hunden att lägga sina leksaker i sin egen korg. Ta en leksak i taget. Släng ut den på golvet och säg “städa”. Visa att den ska läggas i korgen, då hunden har gjort det ska den belönas med en godis och klappar. Ta sen nästa leksak, och så vidare tills alla leksaker ligger i korgen. Slutligen kommer hunden kunna städa upp alla sina leksaker efter sig. Det kommer att se ut som en mycket väluppfostrad hund då dina vänner är på besök och du ber hunden att städa.