Mental träning för hundar

Det finns många både roliga och allvarliga sätt att träna upp våra hundars mentala förmåga. Det finns professionell hjälp också, hunddoktorer och psykologer. Men oftast så kommer man långt med mycket enkla knep för att stimulera sin hunds mental förmåga och hälsa. Några roligare förslag kommer här.

Fyll en tom drickyoghurtflaska med god mat och några godisar. Dra åt locket lite mer än vanligt och ge till din hund. Detta kommer garanterat underhålla din hund en bra stund. Plus att hunden kommer få isig maten utan att hetsäta. Det kommer vara rätt kul att se på hur den löser problemet också.

Ett annat roligt trick är att gömma en godis under en skål. Börja med höga skålar, de är lättare att vända. Till exempel första gången kan det räcka med en plastmugg, det tar inte många sekunder förrän den har vält den och fått isig godiset. Men fortsätt sen med allt lägre skålar för varje dag. Ju lägre skål desto svårare blir det. Du kan också göra det ännu svårare genom att ha flera skålar eller muggar men bara en enda godis under en av skålarna.

Ta en gammal handduk, eller ett gammalt lakan som du har gjort i småstrimlor, eller en fleecefläta (klipp isär en gammal fleecefilt och fläta ihop med en knut i varje ände). Knyt in en godis i en av dessa och ge din hund. Då får hunden fundera på hur han ska få fem godiset en bra stund.

Låt hunden söka, det älskar de flesta hundar. Lägg ett godis på lite ovanliga ställen, och visa var hunden kan börja leta. Det kan vara i träd, i stenhällar eller i sandbunkrar.

Att klickerträna är nåt som är bra hjärngymnastik för hundar. Klicka in hunden är lätt, bara ge den godis och klicka samtidigt, ta cirka 10 godisar åt gången, i cirka två, tre omgångar med ett fåtal minuters mellanrum. Du ska sen se om hunden reagerar med att titta efter godiset då du klickar. Gör den det så är hunden inklickad och du kan börja träna på allvar. Bestäm t ex att hunden ska ligga. Du klickar så fort den ska börja ligga, och på så vis lär du hunden mot vad du vill. Detta kräver tid och precision men din hund får bra mental träning.

Låt din hund också era sig små enkla trick. Stänga ett skåp, hämta en höger sko, sen en vänster sko. Sitta på en back. Plocka fram en tidning.